Egna och andras behov, är två olika saker

Det har i alla tider funnits diskussioner om vad som är vettigt att lägga tiden på. Först var det gissningsvis radio, sedan tv, sedan kom datorer och mobiltelefoner, spelkonsoler, surfplattor och aktivitetsklockor. Oavsett digital enhet så är den eviga frågan vad som är sunt användande. Svaret är förmodligen att en lagom dos av allt är bäst. Men vad är lagom dos då?

Vi har alltid gjort mycket saker tillsammans där man umgås, spelar spel, lyssnar på musik, tittar på film. Detta har varvats med utflykter, museum, bio, bygga kojor mm. Om man kan hitta en balans så finns det inte någon anledning till oro.


Teknik kan kompensera bristande funktion. Jag har efter att jag blev fysiskt begränsad fått mängder med synpunkter på att jag gör många saker digitalt. Ser film, lyssna på musik, shoppar, gör ärenden, läser böcker och tidningar, använder VR för att kolla in utställningar mm. Många av dem som har synpunkter har inte heller nått insikten om är att mycket av det jag gör digitalt om jag sitter inne eller ute är saker som andra gör fysisk. Att jag inte kan göra dessa saker fysiskt i samma omfattning värderas helt plötsligt som sämre. Jag känner ganska många som gör dessa saker digitalt, även om de inte är fysiskt begränsade. Alla har säkert sina goda skäl till vad de anser är rimligt att fördela tiden på.


Bättre, sämre vs. olika
Jag har aldrig förstått konceptet att allt måste vara bättre eller sämre. Varför kan det inte bara vara olika. Olika metoder och strategier för att få vardagen att rulla på. Tänk för bara tjugo år sedan, vilken skillnad det skulle vara för mig om jag drabbats av denna begränsning då. Isoleringen hade blivit långt längre. Nu kan jag ha ett socialt liv genom att göra det jag behöver digitalt så att jag kan bespara kroppen belastning som kan användas till något bättre.


Alla har sina goda skäl
Jag har inte valt att styra om mitt liv och använda tekniska lösningar på detta sätt för att jag är lat eller behöver spara tid. Jag gör det för att då kan jag lägga fysisk aktivitet på det som är viktigt. Att ex. vara med barnen, träna, eller bara ta en fika. Om jag sedan sparar tid är det naturligtvis en bonus. Med att vara fysiskt begränsad är väl knappast ett ensamt kriterium att vilja spara tid. Jag känner många som är friska som gör massor av saker på ett sätt som sparar dem tid. Det gör att de får utrymme att ägna tiden åt det som är viktigt och betydelsefullt.
Jag kan endast boka in en sak de dagar jag är aktiv. Det brukar vara ca tre gånger per vecka med en dags mellanrum för vila. För mig handlar det om att spara på de resurser jag har så att jag fördelar dem rätt.


”För en tid sedan var det en som sade till mig att den som kritiserar andra i syfte att uppfylla sina egna behov borde lägga
mer av sin tid på att öka sin egen livskvalitet på bästa sätt istället för att sabba andras. ”Egna och andras behov skiljer sig åt
Man kan aldrig uppfylla sina egna behov genom att kritisera andra. Det förskjuter bara det egna missnöjet istället för att ta tag i det. Kanske borde den tid man har fördelas på de relationer man värnar och de saker man behöver göra, på ett sätt som funkar för en själv. Man kan aldrig vara andra till lags ändå. Låt var och en ta ansvar för sin egen fördelning av tid och resurser.

Vad är viktigt för dig för att du ska kunna få dagen att fungera?

Att använda VR teknik kommer att bli vanligare. Utbudet fullkomligen exploderar. Facebook grundare Mark #Zuckerberg, har sagt att det förutspått att vi inte har smartphones inom tio år.

Det handlar om att få dominobrickorna i rätt ordning med rätt avstånd för att de ska falla i rätt vid angiven tidpunkt.

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar