Behov i ständig förändring

Många av de behov man har kan skilja sig under olika skeden i livet. Varför ser inte morgondagens behov ut som dagens eller gårdagens behov? Skälet till förändrade behov skiljer sig åt. Det kan vara ändrade förhållanden som rör relationer, ekonomi eller hälsa. Ofta är det en kombination av två av dessa där det ena leder till det andra. Hur tar man vara på vad man har när det känns som att man förlorat allt?


Att drabbas av sjukdom eller skada är idag något av det värsta som kan hända dig. Trygghetssystemen har blivit tunnare och allt förre upplever att de kan få den vård, stöd och hjälp de behöver. Hur hårt man drabbas är helt individuellt.

Jag drabbades av en förlamningsskada till följd av ett vårdfel. Att börja köra rullstol på heltid var en stor förändring. Dessa förändringar blev för starkt påtagliga för mig. Detta påverkade inte bara mig utan hela min familj. Vi bodde tack och lov redan i en bostad där allt är i ett plan. Vi anpassade kök, badrum och utanför bostaden så att jag kunde ta mig in. Jag fick byta bil till en som är anpassad.

Detta gjorde att jag fick omvärdera allt, vad jag gör, hur jag gör det och sist men inte minst vem jag gör det med. Det påverkade alla mina livstråden. Jag fick börja om från början.


“Självklart blir effekten av en förlamningsskada större för en bergsbestigare än för mig som hade båda fötterna på jorden innan skadan”.

Samma sak om och om igen

Jag har som utgångspunkt att försöka hitta en väg att vara delaktig i den mån det går. Det innebär att jag försöker hitta olika sätt att göra det jag behöver på. Vissa saker där jag kan vara delaktig har jag som princip att försöka med hjälp en gång. Skälet är att min nedsatta kapacitet dessvärre inte räcker till för mer än ett försök i de moment jag är delaktig i.


Samma procedur

Jag har som princip att ha saker på samma ställe. Om varje sak har sin plats kan jag minska kroppens belastning och kan på så vis vara mer delaktig. Att ha nedsatt funktion och kapacitet innebär att man inte har några marginaler för fysiska moment på samma sätt som när man kan röra sig fritt.

Jag har inte fysiska marginaler för att leta efter saker. Om jag inte vet vart det jag behöver är kan jag inte heller vägleda min assistent till att hjälpa mig.


Rutiner

Genom att ha samma rutiner varje dag blir det mindre ansträngning. Varje gång jag ber om hjälp med något nytt behöver jag vägleda min assistent i det jag behöver få gjort. Genom att ha rutiner där man gör samma sak på samma sätt så vet vi båda vad som förväntas och vad som ska göras. Detta är något som sparar massor av tid.
Utseende


Något av det viktigaste är att ta tillvara på de resurser man har. Att ägna sig åt de kvarvarande resurserna stärker både välmående och självkänslan en smula. Få är helt nöjda med sitt utseende. Men som med det mesta, allt är relativt. Om man skulle vakna upp efter att ha fått en tegelsten i ansiktet så är de flesta av oss mer eller mindre nöjda med de tillgångar vi har.


Kläder

Jag behövde nu hitta kläder som passade för att köra rullstol. Jag ville behålla min stil samtidigt som förutsättningarna var helt annorlunda. Jag kunde inte längre böra kläder som är av svala/kalla material. Kläderna fick inte heller innehålla hårda sömmar. En skräddare lärde mig att det har till och med betydelse hur tyget är skuret i förhållande till om man bär ett plagg stående eller sittande i en rullstol.

Klädesplagget måste vara följsamt, sitta bra och vara flexibelt för de rörelser och förflyttningar som behöver göras.


Hår & Makeup

För mig är det viktigt att kunna känna att jag visar min bästa sida för att må så bra som möjligt. Att med hjälp av assistent fixa hår och makeup är inte bara en sköhetsritual. Det ör även ett utmärkt sätt att träna finmotoriken på.


Skönhetsprodukter

För mig är det viktigt att de produkter jag använder klarar av att man blir ansträngd, ibland rentav genomsvettig. När jag kör rullstol blir det som att gå i rask takt och jag blir lätt varm. Samtidigt så skapar ständig smärta i kroppen ett tillstånd där man kallsvettas. Därför väljer jag ofta träningskläder som sitter närmast kroppen.Träning 


När man kör rullstol förbrukar man mindre energi än när man är gångare. Jag kör en rullstol av sportmodell. Jag kör medvetet rullstol på ett sätt som samtidigt ger mig den dagliga träning jag behöver. Därutöver har jag en motordriven motionscykel och kör antigravity training med fokus på balans och stabilitetsträning samt lättare styrketräning.


Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar