Andrum & Livsrum

Få andrum, bygg ut ditt livsrum. Bara vara och inte bara göra mer. Det är dags att spinna nya trådar för att skapa nya hälsosammare mönster. Av dem som är sjukskrivna är det en majoritet som efter 90 dagar mår sämre av byråkrati än vad de mår av den ursprungliga anledningen till att vara sjukskriven.


Vill du få större plats för livsrum, känna att du kan leva mer. Många av de som jag hjälper lider av vanmakt över en livssituation som domineras av andras krav, ofta krav som är utanför ens egen kontroll. Detta blir särskilt tydligt för den som behöver hantera allt som händer runt omkring vid egen eller anhörigs sjukdom/skada. Det är ständiga krav på att upprätthålla kontakten med sjukvården, myndigheter och försäkringsbolag. Det ska koordineras kontakter med läkare, utredningar hos specialister och försäkringar såväl Försäkringskassan som privata försäkringar och hjälpinsatser som ofta hanteras via kommunen.Varför ska det behöva vara ett så stort motstånd i allt man gör?

Varför kan det inte bara funka?


Vi tvingas lägga allt större del av vår tid på att lösa saker som blivit mer komplicerade. Detta blir särskilt påfrestande om man är i beroendeställning ex. vid sjukdom. Det kan vara något så enkelt som att boka en tid till behandlande läkare på den vårdcentral man är listad. Det låter logiskt att man bara skulle kunna ringa eller boka en tid på nätet.

Många som drabbats av psykisk ohälsa beskriver att de blir ifrågasatta, det inte alltid syns utanpå.


Boka tid i god tid - helst innan du vet om att du behöver det.

Varför kan man inte bara kontakta vårdcentralen och få en tid inom ett par dagar?

Nu ska man ringa en telefonsvarare för att bli uppringd av en sjuksköterska. Denne ska bedöma om man behöver träffa en läkare. Om ett läkarbesök är aktuellt kan man kanske få en akut tid inom 7-10 dagar eller boka en tid för läkarbesök inom 6 veckor.

För den som behöver förnya ett recept behöver man planera i god tid. Om det är sex veckors väntetid för att träffa en läkare för att förnya ett recept och läkaren endast kan skriva ett recept på 7-10 dagar har av förklarliga skäl svårt att få vardagen att gå ihop.

För att kunna bli friskare behöver man kunna ta hand om sjukdomen så att skadan kan läkas. Istället beskriver många hur de blir motarbetade, oskäligt misstänkta med resultatet att de blir sjukare och utvecklar kroniska tillstånd i väntan på att få rätt vård.

Har du också tröttnat på att bara göra alla måsten som ofta har funktionen ren överlevnad. På begäran kommer jag nu göra en serie med konkreta tips på hur man kan göra för att underlätta i olika situationer.

Allt gott, Nanda 🍏 via Assistent

Gillar

Mest lästa